Listeriakontrol skal løfte fødevaresikkerheden i specialbutikker.

Fødevarestyrelsen besøger 500 detailhandelsbutikker frem mod nytår. Målet er at mindske forbrugernes risiko for at få listeriabakterien med hjem til middagsbordet.

Det næste godt halve år får 500 slagter- og fiskeforretninger, delikatessebutikker og andre specialbutikker ekstraordinært besøg af Fødevarestyrelsen. Her skal eksperterne se nærmere på, om virksomhederne har styr på listeria og ikke sender bakterien med ud til deres kunder.

Hvert år bliver omkring 50 forbrugere smittet med listeria. Omkring en fjerdedel af patienterne dør – ofte fordi de i forvejen er svækkede.

‘Listeria er en bakterie, der forekommer naturligt i miljøet. Når først listeria er kommet ind i virksomheden har den en særlig evne til at etablere sig i produktionsmiljøet, og den kan være svær at få bugt med igen. På vores kontrolbesøg skal vi i første omgang vejlede virksomhederne og så kontrollere, om de har styr på, hvordan de håndterer listeriarisikoen.’, forklarer Annette Perge, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

Listeriabakterien er en særlig udfordring for detailhandlen, fordi den trives i både koldt og iltfattigt miljø. Dermed har bakterien gode betingelser for at overleve blandt vakuumpakket laks, rullepølse og andre fødevarer med lang holdbarhed. Endvidere har det vist sig særligt svært for mange fødevarevirksomheder at få bugt med bakterien, der let kan gemme sig i pålægsmaskiner og andet udstyr, selv efter grundig rengøring.

Fødevarestyrelsen har de senere år haft fokus på håndteringen af listeriabakterien i blandt andet kødpålægs- og fiskevirksomheder samt i institutionskøkkener, der fremstiller mad til blandt andet de ældre på plejehjem og patienter på hospitalerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *